En son yayınımız

TÜM PÜF NOKTALARI İLE EV BAKLAVASI TARİFİ . TEK TEK AÇMADAN EN KOLAY EV BAKLAVASI NASIL YAPILIR ?



Bayramların,misafir ağırlamaların en gösterişli en zahmetli tatlısı baklavadır herhalde.En önemli buluşmalarda olur kendisi ama yapmakta çok zahmetli olarak bilinir.Halbuki bir kaç ufak ayrıntı ile baklava yapmanın o kadar da zor olmadığını göreceksiniz.Umarım tariften memnun kalırsınız .
Başlıyoruz. 

EV BAKLAVASI İÇİN MALZEMELER :


EV BAKLAVASI HAMUR İÇİN MALZEMELER :

  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı su 
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • yarım çay kaşığı kabartma tozu 
  • yaklaşık 7 çay bardağı un ( unun markasına kalitesine göre değişiklik gösterebilir yumuşak bir hamur elde edeceğiz. )
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

BAKLAVAYI AÇMAK İÇİN MALZEMELER :


  • 3 su bardağı nişasta
  • 1 yemek kaşığı un 

BAKLAVA ŞERBETİ MALZEMELER
(BİR TEPSİ BAKLAVA İÇİN ÖLÇÜLER )

  • 4 su bardağı su 
  • 4 su bardağı şeker
  • çeyrek limon dilimi 

BAKLAVA İÇ MALZEMESİ 


  • İri dövülmüş ceviz 

BAKLAVANIN ÜZERİNE SÜRMEK İÇİN :


  • 250 gr tereyağ
  • yarım çay bardağı sıvı yağ



BAKLAVA HAMURU HAZIRLAMA :


1 yumurta ,yoğurt,sıvı yağ,su ,limon suyu ,kabartma tozu ve tuzu güzelce karıştırılır .Burada eklediğimiz limon güzel açılmasını sağlayacak baklavanın.
Bütün malzemeleri karıştırdıktan sonra unu eklemeye başlıyoruz.Yavaş eklemeliyiz.Neredeyse elimize yapışacak bir hamur olacak.Yumuşak ve neredeyse ele yapışma kıvamında yani.
Hamur hazır olduktan sonra un serptiğimiz tabağın üzerine bezeleri koyuyoruz.Yaklaşık 16 beze olacak.Bezeleri hazırladıktan sonra üzerini örtüp dinlenmeye bırakalım.En  az 2.5 saat dinlenmesi çok iyi olur.Böylece bezeler kolayca açılacaktır.

BAKLAVA HAMURU DİNLENİRKEN ŞERBETİ HAZIRLAYALIM .
BAKLAVA ŞERBETİ HAZIRLAMA :


4 su bardağı şeker ,4 su bardağı su ve limon dilimini ocağa koyalım ve 15 dakika kaynatıp altını kapatalım.


BAKLAVA HAMURUNU AÇMAK İÇİN NİŞASTA VE UNU KARIŞTIRIP KENARA AYIRALIM.


BAKLAVA HAMURUNU AÇMA : 


Bezeler dinlendikten sonra bezeleri tek tek açacağımız tezgaha alacağız.Önce ilk bezeyi hazırladığımız karışımla yaklaşık 20 cm çapında açalım.Tüm bezeleri bu şekilde açıyoruz ve her açtığımız bezenin arasına bolca nişasta serpiyoruz.Nişastayı bol koymaktan çekinmeyin pişerken katların tek tek olmasını sağlayacak bu işlem.Mini mini açtığımız bezeleri 4 er 4 er üst üste koyup açalım.Yani 4 bezeyi aynı anda açıyoruz.
Hamur güzelce dinlendiği için çok kolay açılacaktır.Ben 8 er 8 er açıyorum ama yeni başlayanlara 4 er katlı açmanızı tavsiye ederim. Oklavanız çok kısa olmasın çünkü gayet büyük bir yufka elde edeceğiz.
Hafif basarak açın lütfen.
 Baklavalık yufkaları açtıktan sonra baklava yapacağımız tepsinin boyutuna göre keserek tepsiye serelim.Bu şekilde keserek yerleştirince neredeyse kırk kat hatta tepsinin boyutuna göre daha fazla katlı bir baklavanız olacak.20 25 kattan sonra cevizi bolca serpelim.Cevizden sonra üzerine bir o kadar da yufka serelim.Eğer tepsiniz büyükse bir baklava tepsiniz orta boy ise bu ölçü ile 2 tepsi baklava çıkacaktır.
Serme işlemi bittikten sonra baklavayı istediğimiz şekilde keselim.

NOT : Bıçağınız ne kadar keskin olursa o kadar iyi.

Baklavanın üzerini güzelce yağladıktan sonra (tereyağını eritip) önceden ısıtılmış 200 derece fırının orta rafın bir altına yerleştirip 1 saat pişirelim.
Baklavayı fırından aldıktan sonra 10 dakika dinlendirelim ve soğuk şerbeti baklavanın üzerine gezdirelim.

Baklava hazır şerbeti çektikten sonra üzerine antep fıstığı koyabilirsiniz.


NOT: BAKLAVAYI PİŞİRMEYECEKSENİZ YA DA İKİ TEPSİ BAKLAVA ÇIKTIYSA BİRİNİ PİŞİRMEYİP İYİÇE STRECE SARIP BUZLUĞA ATABİLİRSİNİZ.

Ben hep bu tarifi yaparım umarım sizde beğenirsiniz. Afiyet olsun .





 

Yorumlar