En son yayınımız

ÇOCUKLARDA PARMAK EMME ALIŞKANLIĞI VE TEDAVİ YOLLARI (PARMAK EMME ALIŞKANLIĞI OLAN ÇOCUĞA NASIL BIRAKTIRILIR?)

Çocuklarda 
parmak emme :

Geçici bir olay olarak bakıldığı zaman emme davranışı, her sağlam çocukta görülen normal bir belirtiden ibarettir.
Parmak emme davranışı 3-4 aylıkken başlayıp, eğer tedavi edilmezse 6 yaşına kadar devam edebilir.
Hatta bu davranış boyut değiştirerek yetişkinlik çağında sigara bağımlılığına, obeziteye, tırnaklarını yemeye..vs.dönebilir.

Bu sebeple erken yaşta parmak emme davranışın önüne geçilmelidir.

FAKAT ŞUNU SÖYLEYELİM Kİ, HER ÇOCUĞUN 2 YAŞINA KADAR PARMAĞINI EMMESİ OLAĞAN BİR DURUM OLARAK KABUL EDİLİR...

Peki benim çocuğum da kaç yaşına gelmesine rağmen parmaklarını emiyor diyorsanız şimdi anlatacaklarımı dikkatli okuyunuz.
Bir davranışı tedavi etmeye başlamadan önce davranışın altında yatan sebepleri bulmak ve onları ortadan kaldırmak gerekmektedir.Aynı durum parmak emme davranışında da geçerlidir.
Çocuğunuzun parmak emme davranışının nedeni ne olabilir, gelin bunları beraber sıralayalım.

1-DİŞ ÇIKARMA-DİŞ ETİNİN KAŞINMASI :

Her bebek diş etleri kaşınınca eline geçen her şeyi ağzına götürür ve bu olağan bir durumdur.

 2-GÜVENSİZLİK :

Bebekler memeden kesilince, normal gelişimleri sarsılabilir.Kendini güvende hissettiği annesinin kucağında olan güveni hatırlamak için elini ağzına götürme davranışı sergiler.Ve o güvende hissettiği ortamı kendi kendine oluşturmaya çalışır.Sürekli yapay meme emme ve parmak emme arasında bu sebeple aynı amaç yatmaktadır.

3-ANNEYLE GÜVENLİ BAĞ KURAMAMASI

Bağlanma teorisinin kuramcısı John Bowlby, bir bebeğin birincil bakım veren figürüne/annesine arzu ettiği yakınlığı kurması ve devam ettirmesi için gösterdiği her tür davranışı bağlanma davranışı olarak tanımlar ve bağlanma davranışlarının evrimsel açıdan bebeğin kendini tehlikelerden korumayı hedeflediğini öne sürer. Anne bebeğinin bu sinyallerine duyarlı olup yanıtladığında, bebek annesini güvenilir bir liman olarak algılar, böylelikle başkalarına da güvenebilmeyi öğrenir ve çevreyi keşfetmeye yönelebilir. Ancak, bu süreç sekteye uğradığında, yani anne bebeğinin sinyallerini tutarlı bir biçimde yanıtlayamadığı zaman , bebek annesiyle güvenli bir bağ geliştiremez.Bunun sonucu olarak çocukta bir çok anormal davranış gözükebilir.Bu durum her çocuğa göre farklılık gösterir.Parmak emme de bunlardan birtanesidir.

4-OLUMSUZ EBEVEYN TUTUMLARI:

Baskıcı veya aşırı hoşgörülü bir ailede büyümüş çocuklar, fiziksel veya sözel şiddete maruz kalan çocuklar kendilerini güvende hissedebilmek için elini ağzına götürme davranışı sergileyebilir.

PARMAK EMME ALIŞKANLIĞI OLAN ÇOCUĞA NASIL BIRAKTIRILIR ?

Öncelikle çocuğun bu davranışı için "senin parmağını keseceğim, çıkar o elini." gibi korkutmak kesinlikle davranışı engellemez.Hatta inatlaşma duygusuna da sebebiyet verebilir.Kendisini ifade edemeyen bir çocuk, duygularını parmak emerek gösterebilir .

Bu yüzden,

-Çocuğunuzun duygularını ifade etmesine özen gösterin.

-Çocuğunuzu gerçekten dinleyin, empati kurun, suçlama yapmayın.

-Çocugun parmaklarını boyamak, acı bibere batırmak veya bantlamak kesinlikle önerilmez.

-Çocuğunuzun bu davranışı en çok hangi durumlarda sergiliyor sorusuna vereceğiniz cevaplar önemli.Örneğin kendisine bir meşgale bulamadığı için parmaklarını emiyorsa, çocuğunuzun boş zamanlarında aklına parmak emme davranışı gelmeden, başka bir uğraş vermeniz gerekmektedir.

-Bazen çocukların anormal davranışlar sergilemesinin nedeni, dikkat çekmek olabilir.Bu yüzden davranışı bazı durumlarda görmezden gelmek fayda sağlayabilir.

-Ek olarak psikolojik yardım alınabilir.Gerekli uzman aracılığı ile parmak emme davranışı söndürülebilir.




Yorumlar